Tur til Jylland.
1. Sommerferie 2008

 

Rejsebrevet - fra vores sommerferie 2008 - er blevet så stor at det er blevet delt i flere:

1. Tur til Jylland.
2. Udturen: Frederikssund til start på Dalsland Kanalen - Köpmannebroen
3. Dalsland Kanalen
4. Hjemturen Frederikssund

Sommerferien 2008 startede med en tur til Jylland. Vi var inviteret til 60 års fødselsdag hos Bitte og Carl - Bitte var fødselaren.

Horsens

Vi kørte i bil til Jylland. Hvor vi startede med at hentede Vibeke og Annette med børnene Camilla og Oscar på banegården i Horsens.

Vi var lige en tur på Søndergade i Horsens en travl lørdag formiddag

Hovedgård - Bittes 60 års dag

Derefter tog vi til Hovedgård, hvor Bitte og Carl havde arrangeret 60 års fødselsdag telt i haven.

Fødselsdagen blev fejret ved en fin fest og Bitte kom godt ind i det nye år tiår, selv om det regnede det meste af dagen. Om aftenen kørte vi til Boes ved Ry, hvor Elise havde bestil overnatning for os alle - Elise og jeg samt Annette og børnene.

Carl og Vibeke
Camille Og Elise - Silde og Carl
Silde og Malte giver et nummer
Vibeke og Flemming
Fødselaren Bitte og Elise
Bitte og Carls nyanlagte rosenhave

Øm Kloster

Næste morgen stod vi tidlig op - vi skulle lige nå at se Jylland. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel. Vi startede med at køre til Ry og købe friskt morgenbrød, som vi spiste ved vores "vandrehjem" - som for øvrigt var en skøn privat indkvartering, der lå i et bindingsværkshus midt i Boes By.

Turen gik først til Øm Kloster - nabobyen, hvor vi var inde og se det spændende museum med ruinerne af det gamle kloster, samt alle fundene udgravet på stedet. Oscar var især meget interesseret i alle skeletterne, især den gamle biskop, som lå i sin murede sarkofag vakte hans interesse.

Øm Kloster - Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ruiner af klosterkirken ved Øm Kloster

 

Munkekanalen ca 1 km øst for klosteret

Ruiner af klosterkirken ved Øm Kloster

Munkekanalen ca 1 km øst for klosteret

Øm Kloster lå i Emborg (Gammel Rye Sogn, Tyrsting Herred, Skanderborg Amt). Det blev anlagt i 1172 af cisterciensermunke (med sort-hvide ordensdragter), der kom fra Vitskøl Kloster. Efter korte ophold i Sminge, Veng og på Kalvø i Skanderborg Sø fandt de blivende plads ved Mossø.

Det var ikke kun et kirkeligt centrum, men også politisk som landbrugs- og handelscenter, hospital, plejehjem og latinskole og havde i det hele taget stor betydning for området. Klosteret lå godt beskyttet af to kanaler, som munkene gravede mellem Mossø og Gudensø. Den ene og største kanal Munkekanalen er stadig synlig i landskabet.

Man har fundet rester af et sluseanlæg ved den vestre kanal, der tyder på, at der har været en vandmølle på stedet, som man mener er fra den ældste tid på stedet. Uden for det egentlige klosterområde er der fundet rester af forskellige værkstedsbygninger, bl.a. smedje, teglovn og blystøberi, og man mener, der også har været et klokkestøberi. Der har ligeledes været landbrugsbygninger og haver.

De sidste munke forlod klosteret i 1558, og det fungerede en kort tid som kongeborg, (Emborg). Det blev revet ned i 1561, hvorpå en del af byggematerialerne blev genanvendt på Skanderborg Slot.

Livet i klosteret er kendt fra en krønike, der er påbegyndt i 1207 og er en af vore ældste skriftlige kilder. Heri redegøres bl.a. for klostrets strid med Århusbispen.

Eksporterede i 1554 den vigtige eksportvare fedestude.

 Se også

 Eksterne kilder/henvisninger

 

Vores "vandrehjem" i Boes
Øm Kloster
Øm Kloster
Oscar Annette og Cammille på Øm Kloster
Oscar beundre de gamle ben i museet på Øm Kloster
Oscar, Camille og Annette i museet på Øm Kloster
Oscar Camille og Annette i krydderihaven på Øm Kloster - udsigt mod Mossø
Oscar Camille og Annette på Øm Kloster - udsigt mod Mossø

Grenå

Derefter gik turen videre i bil til Grenå, hvor vi besøgte mine forældres gravsted. Middagsmaden - smørrebrød - indtog vi på Havnekroen - der for øvrigt var blevet omdøbt til noget nyt, som jeg ikke kan huske. Nu gik turen videre til Kattegatcenteret, hvor børnene og Elise og Annette var inde og studerer hajer og andre underlige fisk. Imens kørte jeg en tur i bilen til Fornæs, Stensmark og Hammelev. Om aftenen tog vi til Vandrehjemmet i Grenå hvor Annette kokkererede spagetti med kødsovs til os alle - noget som især Oscar kunne lide.

Morfar planter en blomst på oldeforældrenes grav i Grenå
Oscar og Camille foran Kattegat Centeret - is er godt
Det er nu sjover at lege med sand end at se på alle de mærkelige fisk i Kattegat Centret
Kirkegård for gamle skibe? - Grenå Havn

Moesgård

Næste morgen - nu var det blevet mandag -  fortsatte vi vores Jyllandstur mod Århus til Moesgård Museum. Oscar havde fået smag på gamle ben - han ville gerne se Grauballemanden. På museet var der en sær udstilling om et mumie, som man havde fundet for nogle år siden indfrosset i en gletsjer i Alperne : "Ismanden" eller Ötzi.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Moesgård Museum på herregården af samme navn
Moesgård Museum på herregården af samme navn

Moesgård Museum, tidligere Forhistorisk Museum, ligger på herregården Moesgård ved Århus. Museet er lokalmuseum og specialmuseum for arkæologi og etnografi og samarbejder med Institut for Forhistorisk og Middelalderarkæologi samt Etnografi og Socialantropologi ved Aarhus Universitet.

Museet åbnede for publikum i 1970 og ledtes af professor Ole Klindt-Jensen indtil dennes død i 1980. I 1997 fik museet sit nuværende navn.

På museet finder man blandt andet moseliget fra jernalderen, Grauballemanden, og en samling lokale runesten.

I løbet af få år flyttes museet til en ny bygning, som skal opføres på et areal få hundrede meter nord for de nuværende herregårdsbygninger.

Den rekonstruerede kirke fra Hørning Sogn i den rekonstruerede vikingelandsby ved museet
Den rekonstruerede kirke fra Hørning Sogn i den rekonstruerede vikingelandsby ved museet

På grund af sin beliggenhed er Moesgård Museum med omgivelser et yndet udflugtsmål for indbyggere i Århus-området. En oldtidspark strækker sig ned mod Giber Å og Moesgård Strand.

Museet tiltrækker ligeledes en del turister.

Grauballemanden
Grauballemanden - her kan du læse mere om Grauballemanden: http://da.wikipedia.org/wiki/Grauballemanden
"Ismanden" eller Ötzi. da hen blev fundet - her kan du læde mer om Ötzi: http://en.wikipedia.org/wiki/Ötzi_the_Iceman
Oscar og Camille på Moesgård Museum - våben fundet i Illerup Ådal
Oscar og Annette på Moesgård Museum

Efter Moesgård gik turen videre til Mac Donald ved Vejle, hvor Per ventede - nu havde han også fået ferie  - og Annette og børene blev afleveret til Per. Deres ferie fortsatte Jylland rundt til Legoland. Mens vi tog hjem til Frederikssund, hvor vores sejlerferie ville starte næste dag

Her er nogle flere billeder fra vores Jyllandstur:

 
 

Rejsebrevet - fra vores sommerferie 2008 - er blevet så stor at det er blevet delt i flere:

1. Tur til Jylland.
2. Udturen: Frederikssund til start på Dalsland Kanalen - Köpmannebroen
3. Dalsland Kanalen
4. Hjemturen Frederikssund

Generelle Links

Retur til forrige side
Retur NETTE's Hjemmeside

Copyright © 11 November, 2008 Flemming Bitz. Ingen af disse breve må helt, delvis eller i omskrevet form publiceres uden en skriftlig tilladelse fra forfatteren: